Internetové stránky oficiálního informačního časopisu setkání ActIv8 s názvem ACTIVITCA.

Kam za křesťanskou hudbou....na festival !

19. 7. 2008 12:38
Rubrika: Time to SING

  Hudba je důležitou součástí našich životů a živé setkání s ní zprostředkovává řada rozličných hudebních festivalů. Ty křesťanské se snaží ukázat, že křesťanská hudba všech žánrů se směle vyrovná té ostatní.

FREAKFEST - Festival mezi dvěma světy

Letos v červnu se už tradičně v Červeném Kostelci uskutečnil čtvrtý ročník alternativního hudebního festivalu Freakfest. Jeho těžištěm je každoročně rocková hudba, setkáte se zde ale i s dalšími formami umění jako je pantomima, divadlo, tanec nebo recitály. Večery patří špičkovým kapelám jak z Čech tak i Polska, Německa, Holandska nebo Spojených států, odpoledne je alternativní program v Artstage, oblíbené jsou dopolední semináře a workshopy, ale i čajovna, kaple, koupání v rybníce, půlnoční mše...
Vizí Freakfestu je podle pořadatele Patrika Soukupa přiblížit lidem kolem nás křesťanskou kulturu a umění, ale zároveň nikoho k ničemu nenutit. „Nikdo něřeší jestli jsi "věřoch" nebo "nevěřoch" a pak nikdo ani nezkoumá, jestli jsi katolík, evangelík či letniční... Prostě tam panuje svoboda a vzájemný respekt,“ říká Patrik.
Mezi hlavní hvězdy Freakfestu patří kapely The Violet Burning (USA), Anastasis (PL), Frühstück (PL), Blossom (DE), Waiting for Steve (DE), Fort Knox Amsterdam (NL) nebo české kapely Ion at an, Maranatha, Manahem, Projevy radosti, Michael či letos speciální host Láďa Křížek.

 

FESTIVAL POD VĚŽÍ – Festival moderní křesťanské hudby

Festival pod věží má v podtitulu dva přívlastky – moderní a křesťanský. Moderní znamená, že se orientuje na hudební styly současné, populární, tzn. rock, pop, folk, big beat a další. Křesťanský naznačuje, že v hudbě kapel jde ještě o něco dalšího. Její protagonisté chtějí říci svými texty něco víc – zpívají o životě, ve kterém důležitou roli hraje Bůh. „Nápad uspořádat takovou akci přišel někdy v květnu nebo červnu 2004 a v říjnu téhož roku se uskutečnil nultý ročník. Odehrál se v obrovském nadšení a euforii, bez předchozích zkušeností, na úplně holé louce, a s přispěním mnoha lidí, ale hlavně s Otcovým požehnáním,“ přibližuje počátky festivalu jeho ředitel Radovan Výsmek.

Festival pod věží se koná každoročně ve Zlíně a letošní pátý ročník bude v termínu 19. – 21. září 2008. Pořádá ho salesiánský klub mládeže Zlín a přímým přenosem ho bude přenášet TV Noe. Jako hlavní host letos vystoupí Oboroh s Evou Henychovou ve společném koncertu, z dalších kapel přislíbili účast folk – rockoví Angles, rockoví Christallinus, rockový Michael, folk – popová kapela MRRK,  rocková kapela Gesto, folková Marnatosnaha, poprockový Oremus a folk – rockoví chváliči Timothy.

 

VOX – Benefiční festival

VOX se snaží přinést průřez tím nejlepším z tvorby hudebních skupin reflektujících poselství evangelia. Volně navazuje na deset ročníků festivalu Vox Clamantis, který se v 90. letech stal známou a žánrově pestrou přehlídkou domácích i zahraničních účinkujících. „Hudba prezentovaná na VOXu by měla být vyjádřením svobody uměleckého projevu bez hranic konfesí,“ říká koordinátorka příprav festivalu Lucie Haschková.

 Podle Lucie bude festival i letos žánrově pestrý,v rozmezí od world-music, folk-rock, pop a gospel, přes emo-metal až po worship; představí se česko-africká skupina NSANGO MALAMU (CZ, Angola, Kongo), dále GOSPEL LIMITED, DEEP INSIDE, zpěvačka JANA PEŘTOVÁ s kapelou, dnes již legendární OBOROH, ION AT AN, britsko-české JOHN DE JONG TRIO a slovenské LÁMAČSKÉ CHVÁLY.
Festival pořádá Arcidiecézní centrum pro mládež, Sdruženi Pyramida a hudební vydavatelství Rosa a letošní pátý ročník se uskuteční v sobotu 22. 11. 2008 od 14 do 22 hodin, již podruhé v nových prostorách Komunitního centra Matky Terezy v Praze 11 (metro C – Háje).
Benefiční výtěžek bude věnován o.s. TEEN CHALLENGE PRAHA, křesťanské organizaci, která pomáhá mladistvým s problémem závislosti na drogách.

Zobrazeno 2006×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka