Internetové stránky oficiálního informačního časopisu setkání ActIv8 s názvem ACTIVITCA.

Benedikt XVI. k mladým

19. 7. 2008 21:39
Rubrika: Time to PRAY | Štítky: Benedikt , papež , poselství

Naše srdce touží po království lásky 

Benedikt XVI. na uvítanou účastníků SDM


Drazí mladí,
sešli jsme se v tomto našem světě jako rodina Boží, jako Kristovi učedníci, abychom byli přede všemi svědky jeho lásky a jeho pravdy. Vstupte do láskyplného objetí Krista, uznejte Církev za svůj domov. Nikdo není nucen zůstávat mimo, poněvadž dnem letnic je Církev jedna a univerzální. 
Před téměř dvěma tisíci lety apoštolové, shromážděni v horní místnosti domu spolu s Marií a dalšími ženami, byli naplněni Duchem Svatým (srov. Sk 2,4). V této mimořádné chvíli se neklid a strach, jimiž byli Kristovi učedníci blokováni, proměnily na mohutné přesvědčení a vědomí jediného cíle. Cítili se pohnuti mluvit o svém setkání se vzkříšeným Ježíšem.
Drazí přátelé, život není ovládán osudem, není nahodilý. Vaše osobní existence je Bohem chtěná, Jím byla požehnána a obdařena smyslem (srov. Gn 1,28)! Život není jednoduchým sledem faktů a zkušeností, třebaže mnohé z nich mohou být užitečné. Je hledáním pravdy, dobra a krásy. Právě proto přijímáme naše rozhodnutí, uplatňujeme naši svobodu a v tom, tzn. v pravdě, v dobru a v kráse, nacházíme štěstí a radost. Nenechte se oklamat. Kristus nabízí víc, ba dokonce všechno! Jenom On, který je Pravda, může být Cestou a proto také Životem. 
V den křtu vás Bůh uvedl do své svatosti (srov. 2 Petr 1,4). Byli jste adoptováni jako synové a dcery Otce a přivtěleni ke Kristu. Stali jste se příbytkem jeho Ducha (srov. 1 Kor 6,19). Křest není dovršením ani odměnou: je to milost, dílo Boží. Proto se na konci obřadu křtu kněz obracel k vašim rodičům a přítomným, nazval vás jménem a řekl: „Stal ses novým stvořením“. 
Uvažujme. Nejenom prostředí přírodní, ale také sociální má své jizvy, zranění, která ukazují, že něco není v pořádku. I v našich osobních životech a v našich komunitách můžeme potkat protivenství, někdy i nebezpečí; jed, kterým koroduje to, co je dobré, přetváří to, čím jsme, a překrucuje smysl, pro který jsme stvořeni. Příkladů je hodně: těmi nejevidentnějšími jsou alkohol, drogy, oslava násilí a degradace sexu, vyskytující se často v televizi a na internetu jako zábava. Kladu si otázku, jak by asi někdo, kdo by stanul tváří v tvář lidem, kteří trpí momentálním násilím a sexuálním zneužíváním, vysvětloval tyto virtuálně reprodukované tragédie, jež jsou vydávány za pouhou „zábavu“. Svoboda a tolerance jsou velmi často odděleny od pravdy.
- Jak je možné, že nejkrásnější a nejposvátnější lidský prostor, mateřské lůno, se stalo místem nevyslovitelného násilí? 
- Dbát o nenásilí, udržitelný rozvoj, spravedlnost a pokoj, pečovat o naše životní prostředí je pro lidstvo životně důležité. 

Zobrazeno 1250×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka